Jíst zdravě není žádná věda, i když si to řada lidí myslí. V současné době je zdravé stravování obrovským trendem, který přišel v ten pravý čas. Přece jenom stále přibývají stánky s rychlým občerstvením, které jsou obrovským lákadlem, jemuž jenom stěží odoláváme. Naštěstí se také rozšířily prodejny s vynikajícími bioprodukty a se zdravými výrobky, které si zamiluje každý z nás. Například jsou výjimečná naklíčená semena, která se dají použít v kuchyni na několik způsobů. Nejedná se o nic drahého, je to naopak poměrně levná surovina, která vám dodá potřebné vitaminy a jiné tělu prospěšné látky.
Jak jsme zmínili, naklíčená semena jsou aktuálně obrovským hitem, na kterém si pochutná skutečně každý. Zamiluje si je malý i velký, zejména v zimě je oceníte, když se konzumuje minimum čerstvých potravin.
Naklíčená semena neboli klíčky luštěnin jsou známí už od pradávna, kdy se používaly při různých zdravotních problémech, jako jsou například otoky, svalové křeče, trávicí problémy nebo problémy s ekzémy či vyrážkami. Pojďme se však podívat na to, jak je připravit v kuchyni, aby zůstaly všechny potřebné živiny zachovány.
Do salátů i polévek
Například taková štiplavá naklíčená semena hořčice nebo řeřichy jsou ideální do salátů, které si připravujeme velice snadno, jelikož je jejich příprava rychlá a jednoduchá. Přidávají se nejčastěji do míchaných salátů, ale taky se používají i jako ozdoba na grilované maso.
Řeřicha se však hodí i do vaječných pokrmů nebo například jako ozdoba na chlebíčky.
Pohanka a pšenice všem chutná velice
Jak jsme zmínili, naklíčená semena se hodí i do polévek, ovšem do polévek volte spíše naklíčenou pohanku nebo pšenici. Pšenice i pohanka se hodí i do těsta na chleba či do salátů. Také z nich lze připravit i výživné nápoje, které jsou ideální jako dopolední svačinka nebo snídaně.