Olivový olej nesmí chybět v žádné české domácnosti. Používáme ho nejvíce na vaření, je mnohem lepší než klasický slunečnicový olej, a to hned z několika důvodů. Nejdříve si však prozraďme, kde se tento olej prospívající našemu zdraví vlastně vzal. Nebo spíše od kdy se ví, že tento unikátní olej prospívá našemu zdraví. Podle dostupných informací za to může jedna zajímavá studie pocházející z roku 1954, která tvrdí, že olivový olej má vliv na lidské zdraví. Podle studie má olivový olej vliv zejména na počet úmrtí na kardiovaskulární onemocnění. Úmrtnost je díky tomuto oleji daleko menší, a tak se olivový olej začal s radostí a chutí používat daleko více, než jiné podobné tuky.
Olivový olej v sobě ukrývá 97 procent triglyceridů a volných mastných kyselin. Zbylá tři procenta jsou látky s antioxidačními účinky. Pojďme si nyní říct, jaké jsou konkrétní dopady na lidské zdraví, když budeme pravidelně přidávat olivový olej do našich pokrmů.
Proti zánětům
V olivovém oleji se nachází takzvaná kyselina olejová, která má protizánětlivé účinky. S olivovým olejem tak nebudete jen předcházet zánětlivým onemocněním, ale také s jeho pomocí nejeden zánět vyléčíte. Jako příklad můžeme uvést revmatoidní artritidu, kterou s pomocí olivového oleje skvěle vyléčíte.
Pro zdravé srdce
Studie také objevily, že olivový olej má až zázračný dopad na naše srdce. Jak jsme zmínili, díky olivovému oleji výrazně pokleslo množství úmrtí na kardiovaskulární onemocnění. Olivový olej chrání srdce před poškozením, taktéž podporuje jeho správnou činnost, navíc olivový olej působí jako prevence proti vysokému tlaku.
Proti rakovině
Taktéž je třeba podtrhnout fakt, že olivový olej je bojovníkem proti rakovině. Je to takzvaná prevence proti rakovině. Z dostupných informací za vznik rakoviny může z pětatřiceti procent špatná strava, což olivový olej změní.