Každá kuchyně by měla být vybavena různými typy nožů. Kromě klasických běžně používaných nožů doporučujeme investovat také do steakového nože, pokud jste milovníkem tohoto pokrmu. Při výběru steakových nožů však buďte ostražití a vybírejte podle jistých kritérií. Steakový nůž je ostrý, leč má tenké a jemné ostří. Jeho ostří je z nerezové oceli, což je hutní materiál těšící se velké oblíbenosti a popularitě. Nerezová ocel v sobě má ukrytý chrom, který odolává vůči korozi. Není třeba je leštit, ale ostřit je opravdu musíte.
Nože na steaky neboli steakové nože se staly oblíbené hlavně v Americe, později se staly oblíbené i u nás. Pokud budete mít ve svém příborníku steakové nože, rozhodně najdou i u vás využití. Minimálně ve chvíli, kdy budete podávat steaky k večeři.
Podle čeho steakové nože vybírat?
Steakové nože by měly nejen vypadat dobře, ale hlavně musí dokonale padnout do ruky. Pokud budete připravovat steaky pro celou rodinu, mějte několik takových nožů, ať nepodáváte někomu jinak vypadají nůž, nevypadá to pak hezky.
Co se týče materiálu, z jakého steakový nůž bude, to je čistě na vás. Je jen na vás, jestli bude rukojeť z kosti nebo z nádherného dřeva, stejně tak je jedno, jestli bude mít matnou povrchovou úpravu a dřevěnou rukojeť.
Raději budu investovat do obyčejných nožů
Jenže to je chyba. Steakovým nožem nemůže být každý ostrý nůž, který najdete v domácnosti. Steakové nože se zpravidla používají na tvrdé talíře, obyčejný ostrý nůž tvrdý talíř hned otupí. Steakový nůž by měl být vyroben ideálně z pevné oceli, jakou je například 4116 Krupp nebo 12c27. Kromě nerezové oceli je vhodná také uhlíková ocel, ovšem ta je trochu více háklivá. Na uhlíkové čepeli se rychle objeví skvrny od soli.
Rozhodně se na steaky nesmí používat nože keramické, které se špatně brousí, navíc jsou velmi křehké.