Každý milovník kávy by měl mít v kávě přehled. Když přijdou do kavárny, měli by vědět, jaké druhy kávy existují či jaké je možné si objednat. Mnozí milovníci kávy však o kávě nevědí nic, i když by se toho tolik chtěli o kávě dozvědět. Přinášíme proto krátký manuál, návod či seznam základních druhů káv, díky kterým budete vědět o kávě víc než mnohé servírky, jež kávu připravovali.
Espresso
Mnozí lidé si objednávají velmi často obyčejné espresso. Jedná se o to nejzákladnější, co si můžete v kavárně objednat. Espresso není přikrášlené mlékem ani karamelem, vychutnáte si tedy opravdu dobrou kávu. Espresso však není velká káva, obvykle se jedná o třicet mililitrů kávy, která se extrahuje zhruba půl minuty.
Lungo
Lungo se taktéž velmi často objednává. Je určené zejména těm, kteří nemají zájem o miniaturní kávičku, ale kteří chtějí kávu raději větší. Ve zkratce se jedná o espresso, které je jen dolité kávou, a to v poměru 1:1.
Americano
Setkat se můžete také s americanem, což je velmi podobné jako lungo. Jedná se o klasické espresso, které je jen doplněné horkou vodou, ovšem ve větším množství. Americano by se mělo správně podávat tak, že se přinese klasické espresso a šálek horké vody, tudíž si můžete americano dotvořit či dodělat dle vlastní chuti.
Caffe Latte
Velmi oblíbená je káva nazvaná caffe latte. Jedná se o velkou kávu, která je většinou o objemu 250 mililitrů. Od takového cappuccina se liší hlavně svým objemem a také podílem mléčné pěny, která by měla být vždy dobře a pevně ušlehaná. Tradičně se tato káva podává v šálku s ouškem, často se přidávají i různé příchutě.
Cappuccino
Stejně jako do café latte, i sem se často přidávají různé příchutě. Cappuccino má obvykle objem 150-180 mililitrů, je to tedy středně velká káva. Nahoře je pokaždé pěna, která se často posypává například kakaem, čokoládou nebo skořicí.