Naprosto bez nadsázky se dá říct, že pizza je stará několik tisíc let. Nešlo sice ve středověku o pizzu takovou, jak ji známe dnes, placky vyválené z těsta ale už jedli staří Egypťané a jiné národy stovky let před naším letopočtem. Ti pokrývali placky směsí masa a zeleniny, čímž vytvářeli něco, co vzdáleně připomínalo pizzu, jak ji známe dnes.
Tip: Pokud jste při čtení těchto řádků dostali chuť na pravou italskou pizzu, můžete si ji objednat od pizza Brno Caruso. Jako jedna z mála nabízí možnost ochutnání pravé italské kuchyně od rozeného Itala.
K dokonalosti přivedli pizzu Řekové, kteří kteří začali pokládat suroviny těsně před pečením. Tehdejší pizze však chyběla jedna surovina, bez které si ji dnes prakticky neumíme představit. To se změnilo v 16. století, kdy se v Evropě rozšířilo pěstování rajčat.
V roce 1738 vznikla v Neapoli první pizzerie na světě pod jménem Port’Alba a o jejím úspěchu svědčí i fakt, že na stejném místě stojí dodnes. Pizza si získala ohromnou oblibu ve městě, v celé zemi a následně i v Evropě, odkud se rozšířila do celého světa.
Tip: Italská kuchyně není pouze pizza, ale také kvalitní pasta, tedy těstoviny. Udělat je přesně “na skus” nemusí být snadné, ty pravé italské těstoviny však nabízí těstoviny Brno Caruso.
Pizza rychle přestala být jídlem pouze pro chudé a rozšířila se do celého světa. Lidé začali experimentovat s přísadami a v 19. století se pizza dokonce stala jídlem králů.
Asi nejznámější a takřka ikonickou pizzou je Margherita, která se zrodila v Neapoli v roce 1889. Nedlouho předtím sjednocená Itálie chtěla uctít královnu Margheritu, která ji navštívila, a tak místní kuchař Rafael Esposito vymyslel pizzu v italských národních barvách: červené (rajče), zelené (bazalka) a bílé (sýr)
Zajímavost: Pravá Neapolská pizza je od roku 2010 zapsána Evropskou unií do takzvané skupiny pokrmů STG. Jedná se o zkratku “specialità tradizionale garantita”, která v překladu znamená “zaručená tradiční specialita”. Recept na tuto tradiční Neapolskou pizzu je regulován zákonem, který reguluje jaký má mít pizza tvar, jak musí být připravováno těsto a kde může být pravá Neapolská pizza konzumována.